Misverstoorder vrij door fout justitie. Jammer.

Een curieus bericht vandaag: “Een 31-jarige homoseksuele man uit Gemert die in februari werd opgepakt omdat hij een kerkviering in Reusel verstoorde, gaat vrijuit door een fout van justitie.” Sommigen denken dat er opzet in het spel is, maar dat zou wel erg jammer zijn.

Vandaag meldt het ANP: “Het Openbaar Ministerie heeft de man vorige week ‘per abuis’ een brief gestuurd dat hij niet wordt vervolgd wegens onvoldoende wettelijk bewijs. Volgens een woordvoerster van het parket in Den Bosch is het tegendeel echter het geval. “De man was op heterdaad betrapt”, vertelde ze dinsdag. Omdat de man de brief heeft ontvangen, is de zaak tegen hem definitief van de baan. Justitie zegt dat een dergelijke fout niet eerder is voorgekomen. Het parket vermoedt dat de oorzaak ligt in het eigen computersysteem. De man verstoorde de viering naar aanleiding van de ‘hostierel’. De pastoor van Reusel gaf in februari geen hostie aan de openlijk homoseksuele prins carnaval van het dorp.”

Natuurlijk zijn er nu mensen die aan opzet geloven, want het komt wel heel bijzonder uit. Als het inderdaad alleen een fout in het systeem is, dan zou je verwachten dat het vaker voorkomt. Dan lijkt de kans haast groter dat iemand het systeem een handje geholpen heeft. Zo klinkt het ook in de reacties op dit bericht op allerlei websites. Sommigen vinden dat de straffeloosheid op dit punt een uiting is van de negatieve houding van de samenleving ten opzichte van de kerken. ‘Seculiere hufterigheid’ was het al gedoopt, en dat zou met deze misser onderstreept worden.

Ik ga er vanuit dat er geen sprake is van opzet, maar ik vind het hoe dan ook jammer dat deze zaak zo onttrokken wordt aan een zorgvuldige beoordeling. De bescherming van de godsdienstvrijheid, zeker ook waar het gaat om het ongestoord houden van religieuze samenkomsten is namelijk van groot belang in een plurale samenleving als de onze en dat staat hier wel op het spel. Het is natuurlijk lang niet zo erg als in bijvoorbeeld Indonesië waar christelijke kerken structureel worden tegengewerkt en belemmerd in deze fundamentele vrijheid. Het is ook anders omdat daar de overheid deel is van die tegenwerking. Maar het is wel zorgwekkend als een zaak als deze buiten het bereik van de rechter terechtkomt. Bovendien raakt daarmee de wezenlijke vraag snel uit beeld.

De zaak is inhoudelijk van belang omdat we in de ‘hostie-rel’ een botsing van waarden en een botsing van rechten tegenkomen. De grondrechten houden primair in dat de overheid mensen niet mag beperken in hun godsdienstvrijheid en dus bijvoorbeeld geen kerkdiensten mag verstoren. Als afgeleide daarvan moet de staat ook tussen burgers optreden als de een de ander belemmert in het beleven van diens godsdienst. Wat dat betreft, is de zaak waarschijnlijk niet zo ingewikkeld. Wie de mis verstoort, staat een straf te wachten.

Dat wil echter geenszins zeggen dat de kerk hier ook het morele gelijk aan haar kant heeft. Men kan namelijk goed verdedigen dat de godsdienstvrijheid inhoudt dat katholieke gelovigen het recht moeten hebben in hun kerk te participeren en binnen hun kerk zich te verzetten tegen wat zij zien als verkeerde aspecten van het kerkelijk beleid. De discriminatie van homoseksuelen gaat niet alleen in tegen de kernwaarden van onze samenleving, maar ook tegen de kernwaarden van het evangelie. De wijze waarop de rooms-katholieke kerk omgaat met homoseksuelen verdient kritiek, en de wijze waarop ze omgaat met kritiek nog meer. Dat in reactie op die houding kerkleden gaan protesteren – ook in de viering – is niet per definitie en altijd verkeerd. Zo zijn wel meer hervormingen verlopen, en dat moet niet te snel via het recht tegengehouden worden.

Of het verstandig was de mis aan te grijpen als actiepunt? Het zou niet mijn keuze zijn en ik ben in elk geval blij dat het geen structureel protest werd, want uiteindelijk zullen we het morele debat moeten aangaan. Strijd levert niet zo veel op. Ook het verbieden of bestraffen van het protest levert niet zoveel op. Maar het onmogelijk worden van een zorgvuldige beoordeling zoals nu gebeurd is, dat levert het minste op. Het leidt er alleen maar toe dat alle partijen zich wentelen in hun eigen gelijk. En dat is jammer.

Advertenties

Reacties staat uit voor Misverstoorder vrij door fout justitie. Jammer.

Opgeslagen onder Religie en politiek

Reacties zijn gesloten.