Mijn stelling op www.protestant.nl

In de aanloop naar de verkiezingen van 9 juni heeft Protestant.nl de politieke partijen uitgenodigd stelling te nemen over de rol van religie in Nederland. Vandaag (27 mei) benoemt Ruard Ganzevoort van GroenLinks de protestantse uitgangspunten van zijn partij.

Een van de kenmerken van het protestantisme is dat het individu centraal kwam te staan. Niet het instituut van de kerk, maar de eigen verantwoordelijkheid van de mens stond voorop. Uiteindelijk staat er niets en niemand tussen het individu en zijn of haar God.

Dat is de basis van het calvinistische  verantwoordelijkheidsgevoel, maar het past ook naadloos bij oerdemocratische  ideeën over het individu en de samenleving. In onze tijd moeten we dit protestantse principe herontdekken. Te vaak nog benaderen we de rol van religie in de samenleving alleen vanuit de religieuze instituten. Steeds meer mensen vinden echter hun weg daarbuiten. Ze laten zich misschien wel inspireren door deze of die levensbeschouwelijke traditie (of allebei) maar ze geven hun leven zelf vorm. De kerk, moskee of organisatie vertegenwoordigt hen niet meer. De verzuiling is helemaal voorbij.

Voor de politiek betekent dat ruimte geven aan individuele verantwoordelijkheden. Maar ook bijvoorbeeld zorgen dat de geestelijke zorg voor mensen in ziekenhuis, gevangenis of krijgsmacht net zo divers is als de mensen zelf. In die zin is de politiek-vrijzinnige visie van GroenLinks neo-protestants: mensen individueel volstrekt serieus nemen en van daaruit kijken naar maatschappelijke solidariteit, sociale cohesie en verantwoordelijkheid.

Advertenties

Reacties staat uit voor Mijn stelling op www.protestant.nl

Opgeslagen onder Religie en politiek

Reacties zijn gesloten.