Homo en christen nog geen soepele combi

ANP / Het Parool, 11.02.2011

UTRECHT – Homoseksualiteit en het christelijke geloof is nog geen soepele combinatie. Daarom organiseert de christelijke homobeweging zaterdag een speciale themadag over ‘christenzijn en homoseksualiteit’ in hogeschool de Domstad in Utrecht.


”De boodschap vanuit orthodox-christelijke kring is vaak: het is een zonde of een ziekte, of: je mag er vooral niet aan toegeven”, zegt theoloog en hoogleraar van de Vrije Universiteit Ruard Ganzevoort. Hij schreef er met een geestelijk verzorger en een theoloog een boek over: Adam en Evert, de spanning tussen kerk en homoseksualiteit. ”Maar”, zegt Ganzevoort, ”emancipatie in orthodoxe kringen is zichtbaar.”

Tijdens de themadag komt aan bod hoe verschillende christelijke gezindten, zoals reformatorische en evangelische christenen, maar ook niet-gelovigen omgaan met homoseksualiteit en geloof.

Niet alleen voor homo’s en lesbiennes zelf is de combinatie van christelijke gelovige en homoseksualiteit een lastige maar ook voor bijvoorbeeld dominees, voorgangers en gemeenteleden, aldus één van de organisatoren Landelijk KoördinatiePunt groepen kerk en homoseksualiteit (LKP).

”Het besef groeit in orthodox-christelijke kringen dat men zich niet zomaar aan het thema kan onttrekken”, zegt Ganzevoort. ”Hoe afwijzender de boodschap is binnen een kerk, hoe ingewikkelder het is voor iemand om zijn of haar seksualiteit met een religieuze identiteit te verbinden.”

Toch verandert er wel iets in positieve zin, aldus de theoloog. ”Er zijn gespreksgroepen, fora, er is pastorale zorg. Voorgangers en pastores realiseren zich dat het een thema is waar ze iets mee moeten. Er is grote honger naar nieuw inzicht en visie zonder dat ze daarvoor hun klassieke theologische visie moeten opgeven.”

Volgens Ganzevoort raken steeds meer mensen binnen christelijk-orthodoxe kringen ervan doordrongen dat er simpelweg een aantal mensen is die homoseksueel is. ”En dat het steeds moeilijker wordt om te zeggen: je mag er niet aan toegeven.”

Tijdens de themadag in Utrecht zijn er onder meer seminars over de Bijbel, orthodoxie, het pastoraat en seksuele moraal. Ook is er een tentoonstelling over de geschiedenis van protestantse kerken en homoseksualiteit in Nederland. (ANP)

Advertenties

Reacties staat uit voor Homo en christen nog geen soepele combi

Opgeslagen onder Religie

Reacties zijn gesloten.