Interview in Ad Valvas

Een interview in VU-weekblad Ad Valvas over het Kunduz-besluit

> Kwestie: GroenLinks steunt de missie naar Afghanistan

> Deskundige: Hoogleraar praktische theologie en kandidaat-Eerst Kamerlid voor GroenLinks Ruard Ganzevoort.

Er is afgelopen weekend op het GroenLinkscongres, waar u bent gekozen tot kandidaat voor de Eerste Kamer, ook stevig gediscussieerd over de steun van GroenLinks aan de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz. Wat vindt u van de berichtgeving daarover in de media?

“Wat me opviel was dat er met wisselende mate van vreugde werd geconstateerd dat GroenLinks niet uit elkaar is gevallen. Er is een deel binnen de achterban die duidelijk problemen heeft met de missie, en er was veel media-aandacht voor de motie van treurnis vanuit die groep, maar de meest gesteunde motie op het congres was toch een motie van respect.”

 

Was er dan echt een reële kans dat de kwestie Kunduz het einde van GroenLinks zou betekenen?

“Dat geloof ik niet. De discussies binnen GroenLinks gingen ook niet over principes, maar over strategie. Iedereen is het erover eens dat een militaire missie onwenselijk is. De vraag ging erover of de missie aan de wensen van GroenLinks zou voldoen, of er echt sprake is van een opbouwmissie.”

 

Ik geloof eerlijk gezegd niet dat er één GroenLinkser is die echt denkt dat er in Kunduz niet gewoon oorlog zal worden gevoerd.

“Dat is ook zo. Althans, het is een gebied waar oorlogssituaties heersen. Toch zijn er ook plekken waar goed werk kan worden verricht, waar iets kan worden opgebouwd. Ik heb begrepen dat de bewoners daar zelf ook vragen om hulp.

 

En straks raken de Nederlandse militairen betrokken bij gevechtshandelingen, vallen er doden aan beide zijden en krijgt GroenLinks straks de rekening gepresenteerd door de achterban.

“Dan zal GroenLinks het kabinet ter verantwoording roepen, omdat er dan niet aan onze voorwaarden is voldaan.”

 

Wat mij opviel in de berichtgeving, was dat er werd gezegd dat GroenLinks nu een volwaardige politieke partij is, die volwassen is geworden.

“Dat suggereert dat GroenLinks dat vóór deze kwestie niet was. Als er wordt bedoeld dat GroenLinks bereid is verantwoordelijkheden te dragen, compromissen te sluiten, dat is altijd al zo geweest. Op lokaal niveau levert GroenLinks al jaren wethouders. Wel is het zo dat de partij op landelijk niveau is geroeid van een getuigenispartij naar een partij die actief participeert in de besluitvorming.”

 

GroenLinks gooit z’n principes te grabbel, zullen sommige mensen zeggen.

Nou, GroenLinks is de partij die in deze kwestie het meest voor elkaar heeft gekregen, want dat is waarom je compromissen sluit, om te zorgen dat je dingen voor elkaar krijgt die jij goed vindt.

 

Een machiavellistische instelling.

“Nee, want het gaat niet om macht, het gaat erom goede dingen te doen.”

 

Bent u er onrustig over geweest, de afgelopen tijd?

“Nee, ik was wel benieuwd hoe het zou uitpakken, natuurlijk. Ik heb alles met spanning gevolgd. Maar het is niet het enige thema bij GroenLinks. Het is een belangrijke kwestie, maar er zijn ook andere belangrijke thema’s, zoals onderwijs, gezondheidszorg, noem maar op.”

 

Advertenties

Reacties staat uit voor Interview in Ad Valvas

Opgeslagen onder Uncategorized

Reacties zijn gesloten.