“Transforming Religious Identities and Communities”

Onder leiding van prof. dr. Ruard Ganzevoort heeft de sectie Praxis van de faculteit Theologie (VU) de maximale subsidie van € 75.000 verworven voor een internationaliseringsaanvraag bij NWO. Met dit geld zet de sectie een samenwerkingsverband op met onderzoekers van minstens negen universiteiten.

De onderzoekers uit het netwerk zullen werkconferenties houden, gezamenlijk publiceren en verdere gezamenlijke onderzoeksaanvragen voorbereiden. Hun onderzoek zal in het teken staan van Transforming Religious Identities and Communities at the Intersections of the Rural, Urban, and Virtual.

Op het snijvlak van verschillende werelden
De onderzoekers zijn vooral geïnteresseerd in hoe religie verandert op het snijvlak van de verschillende ‘werelden’ waarin we ons bevinden. Is bidden op Facebook hetzelfde als bidden in een kerk? En is een geloofsgemeenschap op het platteland vergelijkbaar met een in de stad? Het netwerk brengt allerlei bestaande projecten rond deze vragen bij elkaar en bouwt aan nieuwe projecten.

Tolerantie door online ontmoeting
Een eerste vervolgaanvraag is al ingediend. Deze aanvraag betreft een Europees project “Building religious (in)tolerance online”. In dit project wordt onderzocht welke rol de interreligieuze dialoog online speelt in het ontwikkelen van tolerantie en/of intolerantie.

Het netwerk
Gedurende het project zal het netwerk zich uitbreiden, maar bestaat nu al uit negen universiteiten. Dat zijn Umea en Södertörn in Zweden, Warwick en King’s College in het Verenigd Koninkrijk, Stellenbosch, Pretoria en Bloemfontein in Zuid-Afrika en PThU en VU in Nederland.

Advertenties

Reacties staat uit voor “Transforming Religious Identities and Communities”

Opgeslagen onder Religie

Reacties zijn gesloten.