16 jaar, alcohol en de Eerste Kamer

Bij de Eerste Kamerpost zat een mooie brief van Jelle:

Beste Eerste Kamer,
Wilt u alstublieft niet instemmen met het wetsvoorstel van de Tweede Kamer wat te maken heeft met het verhogen van de alcoholleeftijd. Ik denk dat ik wel namens heel 16-17 jarig Nederland die wel een biertje of een wijntje lust kan spreken. Jongeren zullen dan toch wel aan alcohol komen via oudere broers/zussen etc. En dan zal er eerder sterke drank worden gehaald dan gewoon bier ofzo aangezien je toch helemaal heb geregeld dat iemand van 18+ wat voor je gaat halen.
Deze wet gaat volgens mij een averechts effect hebben, want meer mensen van onder de 18 die nu nog de kroeg in kunnen kunnen rustig hun grenzen leren kennen met wat bier en ze kunnen nooit teveel drinken, want met de hedendaagse prijzen ben je al gauw flink wat kwijt.
Ik denk dat jullie het beter zo kunnen laten hoe het was. Er komen natuurlijk wel te veel mensen in coma en ik begrijp dat jullie dat niet willen, maar bijna iedereen komt in coma door sterke drank wat al 18+ is. Bovendien is het gewoon je eigen verantwoordelijkheid en ik denk niet dat door dit wetsvoorstel er veel gaat veranderen.
Misschien heb ik niet van die hele goede argumenten, maar ik denk dat jullie het beter zo kunnen laten hoe het was. Het zou me wel ontzettend cool lijken als jullie dat doen. Jullie mogen uiteindelijk zelf beslissen natuurlijk en ik denk niet dat di bericht echt enkel nut gaat hebben, maar je moet toch wat doen.
MVG,
Jelle (…), 16 jaar

Ik hou van brieven van mensen die meedenken en zich bemoeien met de politiek. Zeker als het om jonge mensen gaat. En daarom neem ik ook graag de tijd om te antwoorden. Ik schreef hem:

Beste Jelle,

Ik kreeg via de Eerste Kamer de brief die je ons stuurde over het voorstel om de alcoholleeftijd te verhogen naar 18. Wat goed dat je je mening aan ons stuurt. Als Eerste Kamer kijken we allereerst of wetsvoorstellen een goed doel dienen, of ze goed in elkaar zitten en of ze gaan werken. Zo heb ik als Kamerlid ook naar dit voorstel gekeken.
Voor mij is het belangrijkste argument voor deze verhoging dat we door allerlei onderzoek weten dat alcohol schadelijk is voor de ontwikkeling van de hersenen van jongeren. Dat gaat dus niet alleen over comazuipen, ook al loopt dat te vaak uit de hand. Het gaat dus ook niet alleen om het leren kennen van je grenzen (trouwens, dat kan na je 18e natuurlijk ook); elk jaar dat jongeren later beginnen met drinken is echt winst.
Uiteindelijk ligt natuurlijk de verantwoordelijkheid bij ouders en hoe ouder je wordt bij de jongeren zelf. We horen van veel ouders dat ze deze leeftijdsverhoging een steuntje in de rug vinden. Als ouders het toch goed vinden dat hun kind al eerder alcohol drinkt, dan kan dat nog steeds. Maar met deze verhoging maken we alcohol drinken door jongeren wel iets minder vanzelfsprekend.

Nogmaals dank voor je mail. Ik snap dat je niet blij bent met dit voorstel – en mijn eigen kinderen zijn het er ook niet helemaal mee eens 🙂 – maar ik hoop dat ik in elk geval uitgelegd heb waarom ik voor ga stemmen.

Vriendelijke groet
Ruard Ganzevoort
lid Eerste Kamer voor GroenLinks

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Eerste kamer

2 Reacties op “16 jaar, alcohol en de Eerste Kamer

  1. timmerark

    Ik denk dat Jelle voorlopig ontevreden is over het besluit maar hopelijk door het antwoord op zijn brief wel vertrouwen in de politiek heeft of krijgt.

    Ik moest wel even denken aan een brief van een meisje van negen die Nasa vroeg Pluto toch maar weer planeet te laten worden want ze vond het zielig. Kreeg ook antwoord.

  2. tjark reininga

    heldere reactie, Ruard.