Spelen met heilig vuur – vooraankondiging

In juni verschijnt bij Ten Have mijn pamflet/essay ter gelegenheid van de Nacht van de Theologie 2013. De titel: “Spelen met heilig vuur: Waarom de theologie haar claim op de waarheid moet opgeven.”

Spelenmetheiligvuur

Over dit pamflet: de meeste mensen, ook kerkgangers, hebben zich allang aan het gezag van kerk en christendom onttrokken. Behalve aan religieuze tradities ontlenen zij ook betekenis aan films, soaps en popmuziek. Aan high culture zoals Breaking the Waves van Lars von Trier, maar vooral ook aan uitingen van low culture zoals Zij gelooft in mij en Droomland. Mensen hebben geen behoefte meer aan theologen met de waarheid in pacht, maar aan makelaars in levenswijsheid; aan theologen die oude en nieuwe spirituele bronnen kunnen duiden en met heilig vuur durven spelen.

Advertenties

5 reacties

Opgeslagen onder Religie

5 Reacties op “Spelen met heilig vuur – vooraankondiging

 1. Jan Kiers, Den Helder

  I Korinthe 8:5,6 “Want al zijn er zogenaamde goden, hetzij in de hemel, hetzij op de aarde – en werkelijk zijn er goden in menigte en heren in menigte – 6 voor ons nochtans is er maar één God, de Vader, uit wie alle dingen zijn en tot wie wij zijn, en één Here, Jezus Christus, door wie alle dingen zijn, en wij door Hem.”
  Net zoals destijds de reclame voor Heinz-Ketchup. “… welke andere? er is maar 1 ketchup!”
  En verder: Waarom zouden we (de) waarheid claimen? Waarheid moet blijken. En als het niet van waarde blijkt te zijn, wordt het weggegooid en door de mensen vertreden.

 2. Job Smit

  Theologen met waarheid in pacht? Nee. Makelaars in wijsheid? Mooi. Maar valt met het heilige te spelen?

 3. greetsnel

  Ik moet zeggen dat de insteek mij erg aanspreekt. De steeds meer en meer mondiger en globaler geworden mens hunkert naar een wijze van wijsheid waarin het leven, maar ook de spirualiteit een menselijke en tevens ook inhoudelijke religieuze eerlijkheid t.a.v. van het leven laat zien!!!

 4. Wim Nusselder

  Pas in juni… 😦

 5. Brian

  Ik kijk er nu al naar uit