Enkele reacties op “Spelen met heilig vuur”

Het pamflet dat ik schreef voor de Nacht van de theologie 2013 roept boeiende en scherpe reacties op. Daar ben ik blij mee, want het gaat me om het debat hoe theologie in de moderne samenleving kan functioneren als publieke theologie. Hier verzamel ik een aantal reacties die een aardig beeld geven van het debat:

Tijdens de nacht van de theologie mocht ik een kort statement uitspreken, net als mijn collega’s Anne-Marie Korte, Kees van der Kooi en Manuela Kalsky. Nieuwwij.nl verzamelde ze.

In het EO-radioprogramma Deze Week van de EO spraken @MirandaKlaver @koertvb @wsmout over het pamflet. Zie avondweekend.radio5.nl en klik op Deze Week en 22juni om terug te luisteren. Waardering voor mijn poging de cultuur te lezen gaat samen met kritiek op mijn benadering van de waarheidsvraag.

Eric Corsius schrijft op zijn blog over De flirtende theoloog en de ernst van de mystiek. Hij vindt de ondertitel (waarom de theologie haar claim op de waarheid moet opgeven) te modieus en dat ik te veel flirt met makkelijke populaire cultuur.

Koert van der Velde schrijft op Nieuwwij.nl dat het opgeven van de waarheid de geloofwaardigheid van de theoloog alleen maar verder zal aantasten als het zo halfslachtig gebeurt als in mijn pamflet.

Op www.katholiek.nl wordt echter gesproken van de “avant-garde van een nieuw soort bestudering van de theologie” en benadrukt dat het hart van het pamflet geen relativisme is.

Willem Smouter vindt “dat het vol verstandige gedachten staat, met uitzondering van de hoofdlijn namelijk dat theologen hun claim op de waarheid moeten opgeven.”

B. de Roos reageert op zijn blog op een interview in het Nederlands Dagblad over het pamflet, dat hij typeert als het “etaleren van goddeloosheid”.

Tjerk de Reus gaat er op Het Goede Leven vol in. Hij vindt dat ik mijn frustraties over kerk en christendom grof en respectloos verwoord en me schuldig maak aan nieuwe waarheidsclaims die ik zeg te bestrijden.

Miranda van Holland geeft een beschrijving op www.eo.nl. Ze vindt dat het intrigerende idee van het boekje meer uitwerking nodig heeft.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Religie

Een Reactie op “Enkele reacties op “Spelen met heilig vuur”

  1. Koert van der Velde

    ,,Koert van der Velde schrijft op Nieuwwij.nl dat het opgeven van de waarheid de geloofwaardigheid van de theoloog alleen maar verder zal aantasten,’’ schrijft Ruard Ganzevoort. Uit deze reactie blijkt dat hij mijn kritiek niet heeft begrepen. Ik pleit juist voor het loslaten van deze claim. Kennelijk heeft Ganzevoort de discussie – ook op zijn eigen universiteit – gemist over flirten met God, dus over religiositeit zonder expliciete of impliciete waarheidsclaims, is deze VU-hoogleraar zijn boekje gaan schrijven zonder de moeite te nemen zich van de discussie erover op de hoogte te stellen.
    Ik heb gemerkt dat meer theologen het idee van religie zonder waarheidsclaims, (zonder geloof, zeg ik) moeilijk konden vatten. Velen zeggen wel dat geloven als voor waar houden voor hen niet meer hoeft, maar toch kunnen ze het welbeschouwd niet loslaten. Ook Ganzevoort die nu expliciet pleit voor het opgeven van waarheidsclaims, blijkt – de kern van mijn kritiek aan hem op NieuwWij.nl – dit impliciet nog steeds doen.