Zomaar wat citaten uit interview DeZevenZuilen

“De hele discussie over de grenzen van de zorg draait om betaalbaarheid, maar interessanter is de vraag waarom wij denken dat alles moet worden opgelost.”

“Het is niet zo dat mijn leven pas de moeite waard is als ik dit of dat gedaan heb. Dat is niet interessant. Al zou ik tachtig worden, dan nog is iedereen mij dertig jaar later echt vergeten. Misschien denken mijn kinderen nog wel aan me, maar die gaan ook dood. Zelfs Plato is dood. We hebben nog gedachten van Plato, zijn naam klinkt af en toe, maar de méns Plato is op alle manieren weg.”

“Waar het om gaat in het leven, dus ook in religie, zijn de existentiële vragen van het bestaan. Vragen over leven en dood, recht en onrecht, goed en kwaad. Over de schoonheid, het ware. Uiteindelijk zijn het vragen die gaan over het Heilige, dat wat voor ons een diepste grond en een hoogste streven vertegenwoordigt. Het Heilige verbijstert ons en troost ons. Wat religies doen, en wat seculiere wijsheidstradities zoals het humanisme ook doen, is die fundamentele vraag naar menselijke ervaringen tot uitdrukking brengen en transformeren.”

“Spiritualiteit gaat over het hemelse en politiek gaat over het aardse, zo is de veronderstelling. Ik denk dat ze uiteindelijk over hetzelfde gaan. Politiek is natuurlijk ook een spel van macht en retoriek, maar ik vind de meest interessante kant van politiek de weging van belangen, principes en idealen. Waar zitten de dromen in de wereld? Als je het zo stelt, zijn zowel politiek als spiritualiteit erop gericht om de wereld te vormen naar hoe het zou kunnen zijn, als een hemelbeeld.”

Het hele interview, naar aanleiding van citaten van Plato, Nietzsche, Martin Luther King, Mohammed, Mozes en Jezus staat hier.

Advertenties

Reacties staat uit voor Zomaar wat citaten uit interview DeZevenZuilen

Opgeslagen onder Religie en politiek

Reacties zijn gesloten.