Religie bij de Universiteit van Nederland

In de week van 25-29 januari verschijnt er elke avond een college van mij bij http://www.universiteitvannederland.nl Hier de onderwerpen:

RRG UVN 1

1. Waarom staat er “God zij met ons” op ons geld als kerk en staat gescheiden zijn?

In Nederland zijn kerk en staat gescheiden. Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar wat betekent dat in de praktijk? Dat religie achter de voordeur thuishoort? Maar wat doet die uitspraak “God zij met ons” in dat geval op je geld? Prof. dr. Ruard Ganzevoort (VU) legt je uit hoe de Nederlandse overheid van oudsher om probeert te gaan met religie en illustreert dat ook aan de hand van de uitdagende discussie over rituele slacht.

RRG UVN 2

2. Als God almachtig is, waarom maken gelovigen zich dan druk als je hem beledigt?

Schrijver Gerard Reve schreef in de jaren zestig een nogal expliciete seksscène over God. Popster Madonna hing eens doodleuk aan een kruis tijdens een optreden. Gevalletjes van godslastering of ordinaire aandachtrekkerij? En waarom zouden gelovigen zich daar eigenlijk druk over maken? God kan vast voor zichzelf opkomen, toch? Ruard Ganzevoort (Vrije Universiteit) legt je uit of gelovigen nu eenmaal geen gevoel voor humor hebben of dat er meer aan de hand is.

RRG UVN 3

3.Waarom hebben gelovigen vaak een probleem met homoseksualiteit?

Vanaf menig preekstoel is het verkondigd: homoseksualiteit is een zonde. Ruard Ganzevoort (Vrije Universiteit) maakt je voor eens en voor altijd duidelijk wat de Bijbel nu eigenlijk echt over homoseksualiteit zegt (en dat is niet eens zoveel) en welke alternatieve visies op homoseksualiteit bestaan binnen de kerk. En hoe gaan gelovige homoseksuelen daar vervolgens mee om?

RRG UVN 4

4. Kun je beter met tegenslag omgaan als je gelooft?

Miljarden mensen ter wereld geloven in een Opperwezen. Wat heb je aan zo’n Opperwezen in je dagelijks leven? Biedt religie troost of maakt het je juist ook onzeker als God je lijkt te straffen? Ruard Ganzevoort (Vrije Universiteit) onderzoekt hoe gelovigen omgaan met traumatiserende ervaringen. En maakt het daarbij ook nog uit of je gelooft dat er een hemel, een hel of zoiets als reïncarnatie bestaat?

RRG UVN 5

5. Wordt iedereen spiritueel als religies verdwijnen?

In Nederland is de groep mensen die zegt “spiritueel” te zijn tegenwoordig even groot als de groep kerkgangers. Maar wat is dat eigenlijk, spiritualiteit? Ruard Ganzevoort (Vrije Universiteit) vertelt je hoe de mens al eeuwenlang een soort doe-het-zelf religie in elkaar knutselt, waarbij er ook ruimte is voor ook allerlei oudere tradities (de kerstboom!) en andere vormen van devotie en spiritualiteit (Lourdes). Maar telt dat Boeddhabeeld dat jij in het tuincentrum gekocht hebt, dan ook? Dat hoor je in dit college!

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

4 Reacties op “Religie bij de Universiteit van Nederland

  1. Over lezing #3. Het is me na de lezing niet ‘voor eens en voor altijd duidelijk wat de Bijbel nu eigenlijk echt over homoseksualiteit zegt’. U gebruikt één quote, uit het Oude Testament (waarin ook verkrachte dochters met hun verkrachter moeten trouwen). Is het voor uw Nederlands publiek niet veel relevanter te benoemen en te duiden wat het Nieuwe Testament zegt? Dat miste ik nogal.

    • Daar heb je gelijk in; die aankondiging van de PR-afdeling kan ik niet waarmaken in dit college. Er is veel over te zeggen (zie mijn boekje Adam en Evert), maar in elk geval die: alle teksten, uit Oude en Nieuwe Testament kun je op verschillende wijze interpreteren en toepassen. Daardoor zijn er ook zulke verschillende visies.

      • Helaas lezen kijkers deze aankondiging wel en krijgen vervolgens als enige tekst de ‘gruwel’ te horen. Dát lijkt (in dit college) dus het enige wat de bijbel over homosexualiteit zegt. Ik zou eerder aanraden de PR tekst aan te laten passen (o.a. op volkskrant.nl) zodat er geen verkeerde conclusies worden getrokken, juist uit een universitair college. Dank iig voor je reactie.

  2. Voor deze uitzending had ik graag een tv gehad.

    Vriendelijke groet,